Véres verítékkel szerzett kontaktlencse vélemények

Személyes kontaktlencse tapasztalatok

A kontaktlencse ma már egy széles körben használt látáskorrekciós eszköz. Gyakorlatilag senkinek sem kell magyarázni, mi az, ám a filmek kapcsán azért van pár tévhit az emberek fejében. Nyilván úgy van, hogy a kém szeméből kihullt lencsét tisztítás nélkül egy másik ember beteszi a főhős szemébe anélkül, hogy ő odafordulni – mert ahhoz túl menő, hogy meghajtsa a nyakát. És ezután a főhős nem jajdul fel, nem könnyezik, és nem szipog, csak lazán odahajol az íriszdetektor elé. Hát persze..

Szóval ez azért nagyon nem emlékeztet a saját tapasztalataimra, amikor a kontaktlencsét addig próbálom szenvedve kivenni a száraz, vörös szememből, míg sikeresen be nem szakítom a végét, amitől kivenni nem tudom könnyebben, de legalább minden pislogásnál kiváj egy darabot a szemfehérjémből. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy ez a filmipar elég idillikusan és leegyszerűsítve festi le a kontaktlencse használatát. Nem akarok senkit elrettenteni tőle, mert amúgy nagyon praktikus kis dolog és az eoptika lencsék használata biztonságs is, se perc alatt meg lehet tanulni. De ahogy sok minden mást is, ezt is illenék ésszel..

Ismertebb kontaktlencse típusok

Legtöbben a látáskorrekciós lencsékre asszociálnak, ha azt hallják, hogy kontaktlencse. Ezen belül léteznek lágy és kemény lencsék, bár napjainkra leginkább az előbbi terjedt el a mindennapi használatban. Én is csak egy embert ismerek, akinek kemény lencse kellett, de neki tízes szeme volt, ami már egy külön eset és nem épp az átlagos.

Lágy lencsén belül is többféle akad, természetesen anyaga szerint is, gyártó szerint is – előbbi általában azt határozza meg, hogy milyen ápolófolyadékkal lehet együtt használni. De felhasználói szempontból fontosabb, hogy viselési idő szerint különböztessük meg őket. Van éves lencse is, bár ez szerintem már túlzás, azért olyan sokáig ugyanaz a lencse.. Csak annak merném ajánlani, aki tényleg nagyon rigorózusan tisztán tartja és betart minden szabályt. Legáltalánosabb a havi lencse, ami olyan 28-35 nap között hordható. Nem kell ezzel olyan pontosan kalkulálni, mintha fogamzásgátlót szednénk, de azért a havi kontaktlencse ennél tovább ne legyen a szemünkben.

Aztán vannak a napi lencsék, ezt én például fesztiválok alatt találtam a havi lencse mellett praktikusnak. Mert a havi lencsét úgy veszed ki, hogy szépen megtisztítod, ápoló folyadékban elteszed, másnap megint előveszed lesikálod. Vinni kell magaddal az egész hóbelebancot ápolófolyadékot meg tokot meg mindent. A napi kontaktlencse meg annyi, hogy beteszem, kiveszem, kidobom.

A kontaktlencse ápolása

A laikusok számára a kontaktlencse használata annyit jelent, hogy beraknak valamit a szemükbe, mint a filmekben. Az egyetlen szembetűnő „nehézség”, hogy az ember bele kell nyúljon a szemébe. Ez valóban olyasmi, ami kikerülhetetlen, de ennél sokkal körültekintőbben kell viselni ezt a valójában orvosi eszközt. Egyfelől minden kivételnél meg kell tisztítani, a tokban az ápolófolyadékot rendszeresen cserélni kell, mielőtt beraknánk, tisztítjuk, nem hordjuk túl sem egy nap, sem egy hónap leforgásán túl és nem adjuk „kölcsön”.

Éppen ezért a kontaktlencse hordás egyik legnehezebb leckéje az, hogyan tedd be és vedd ki, hiszen ez a művelet mindent tartalmaz a fentiekből. És még többet is. A dolog ott kezdődik, hogy a lágy lencse ne legyen kifordítva. Ez ma már sokkal könnyebben észrevehető, általában megfestik enyhén az egyik oldalt, de a régi trükk is beválhat. Tegyük az ujjbegyünkre és nézzük meg oldalról, homorú vagy domború? Ha kifele áll a széle, mint egy harang, akkor nem simul rá a szemre és a pislogásnál fájni fog.

A tisztítás alap. Bő vízzel, megfelelő kontaktlencse folyadék használatával, a tenyerünkre véve a kis lencsét dörzsöljük meg enyhén az ujjbegyünkkel. Nem szakad olyan könnyen, de azért nem úgy „dörzsölünk”, mint egy súrolókefével. Viszont valamivel erősebb, mint, ahogyan macskát simogatsz.. A tisztaság azonban nem csak a lencsére vonatkozik, hanem a kezünkre is. Mert hiába makulátlan a lencse, ha épp az imént simogattuk meg a macskát, kutyát és az ujjunkról minden szőr hozzáragad a nedves lencséhez. Nem halálos dolog egy hosszú hajszálat kihúzni a már szemünkhöz tapadt lencse alól, de azért mégse javasolnám.

Maga az, hogy hogyan tegyük be és vegyük ki, egy külön művelet, amire a szemészorvos fog megtanítani. Nem kell félni, mindenki megtanulhatja, sokkal egyszerűbb, mint autót vezetni, de azért beletelik egy időbe, amíg az ember beletanul és nem áll húsz percig a fürdőben, hogy a kontaktlencse kivételén végre túlessen. Az elején mindenképpen azt javasolnám, hogy ne az utolsó pillanatban kezdj neki, mert el fog tartani egy darabig és minél fáradtabb, szárazabb a szemed, annál nehezebb.

A kontaktlencse színes verziói

A színes kontaktlencse igazán fel tudja dobni az ember megjelenését, pláne, ha beöltözik valaki másnak. Nem csak a szemünk színét tudja megváltoztatni, egy izgalmas kontaktlencse adhat vámpír, űrlény, vagy akár démon külsőt is. A fontos, hogy ez ugyanúgy egy orvosi eszköz, amivel óvatosan és körültekintően kell bánni, betartva a fent leírt szabályokat akkor is, ha egyébként tökéletes a látásunk.