Mit csinál egy közbeszerzési tanácsadó?

Közbeszerzési tanácsadó kinek segít és miben?

Ha valaki próbált már pályázatokhoz kicsit is közelebb kerülni, tudja, hogy már a puszta megfogalmazásuk is alkalmasint olyan bonyolult és összetett, hogy ember legyen a talpán, aki első olvasásra azonnal megérti. Ez minél nagyobb a beruházás, annál inkább igaz. Bizonyos pályázatok, mint EUs, vagy állami pályázatok, kifejezetten kötelezik a résztvevő feleket, hogy akkreditált közbeszerzési tanácsadó felügyelete mellett folytassák a pályázati tevékenységet. Ettől függetlenül, kisebb projekteknél, ahol még a törvény nem kötelez, szintén sokat jelenthet egy közbeszerzési tanácsadó jelenléte. Mert főleg építőipari beruházások, vagy mezőgazdasági projektek tudnak olyan bonyolultak lenni mind szakmai, mind jogi szempontból, hogy már nem várhatjuk el, hogy egy mezei kollegánkra rátestálva a feladatokat majd magabiztosan megbirkózik vele. Persze akadnak cégek, akik rendszeresen pályáznak, ezért beruháznak egy munkatárs kitanítására. Ez járható út. Azoknak, azonban, akiknek ez a módszer nem áll rendelkezésére, vagy jelenleg nem kívánnak élni vele, a legjobb, ha szakemberhez fordulnak.

Közbeszerzési tanácsadó képzés

Tekintve, hogy bonyolult jogi helyzeteket kell átlásson, a közbeszerzési tanácsadó személyéről általában azt feltételezzük, hogy egyetemet végzett. Aztán megnéz az ember egy képzési tervet, és kiderül, hogy a közbeszerzési tanácsadó oktatás intenzitásától függően egy vagy két éves OKJ-s képzés. Akkor most mégsem egyetemet végzett emberek?

Na, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, a közbeszerzési tanácsadó számos feltételnek kell megfeleljen, mielőtt megkapja a faksz megújítás óta érvényben lévő törvények szerint az „akkreditált” jelzőt. A tanácsadóknak ez mondhatni egy magasabb szintje. Itt már feltételezik, hogy elvégezte a fent emlegetett OKJs képzést, meghatározott időnyi szakmai tapasztalattal bír, elvégezte a szakmai kiegészítő tanfolyamokat, van erkölcsi bizonyítványa, nyilatkozik, hogy a kinevezése ellen szóló indokokról nem tud, és nem utolsó sorban már rendelkezik felsőoktatást záró dokumentummal.

Azaz a faksz rendelet 2018 megköveteli, hogy a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó egyetemi végzettséggel és még sok egyébbel bírjon. A közbeszerzési tanácsadó azonban nem szükséges, hogy ennyire képzett legyen. Mivel a törvény egy bizonyos összeghatár felett faksz-ot ír elő, biztosítja, hogy a legtapasztaltabb szakemberek végezzék a nagyobb összegű munkát.

Közbeszerzési tanácsadó szolgáltatásai

A https://www.kozbeszerzesitanacsado.hu/ közbeszerzési tanácsadói díjak kalkulálásánál gyakran gondolják járatlan ügyfelek, hogy majd feladatonként találnak kiírt árakat és ezekből fog összeadódni a végösszeg. A közbeszerzési tanácsadó azonban egy nagyon sokrétű feladatkör, és nem könnyen határolható be, mikor mi mennyi idő és energia. Ráadásul egy szakmai tapasztalat is a rendelkezésünkre áll, amire igazán nehéz volna árat szabni, ellenben mégiscsak úgy van vele az ember, hogy több milliárdos tételek fölött inkább egy járatos ember őrködjön. A díjszabás éppen ezért általában százalékban állapíttatik meg, annak függvényében, hogy mekkora pályázati összegről beszélünk.

Az elsődleges feladat egy közbeszerzési tanácsadó számára – függetlenül attól, hogy melyik oldal kérte fel – a pályázat jogszerűségének felügyelete. Kiindulván abból, hogy a törvény szigorúan bünteti, aki ettől eltér, természetesen ugyanez az ügyfél érdeke is, így a tanácsadó lesz az, aki figyelmezteti esetleges bukkanókra, összeférhetetlenségekre és javaslatokat tesz a megoldásra.

Ajánlatkérők azok, akik a pályázatokat kiírják és elbírálják. Általában állami szervekről beszélünk, és hiába állami, bőven van számukra is mit nyújtson egy közbeszerzési tanácsadó. A pályázat összeállítása már kemény dió, hiszen elég tág kell legyen, hogy ne csak egy adott cégre lehessen értelmezni, de kellően konkrét ahhoz, hogy valóban a kiírt pályázati célokat valósítsa meg. Emellett segít a bírálóbizottság összeállításában, az anyag előkészítésében, beérkezett pályaművek elbírálásában és a kivitelezés ellenőrzésében.

Az ajánlattevők számára már kezdettől fogva nyújthat egy pályázat megfigyelő, afféle monitoring szerepet. Ha egy cég gyakran igényel pályázatot, érdemes lehet számára egy közbeszerzési tanácsadó felkérése, aki folyamatosan figyeli a kiírt pályázatokat és értesíti, ha az ő profiljába vágó elent meg. Emellett segít összerakni a pályázati anyagot, sikeres pályázat esetén pedig az ütemezést, ellenőrző pontok sikerességét szavatolja. Mindkét esetben folyamatos dokumentációt is végez és szükség szerint képviselheti az ügyfelét is tárgyalásokon.

A közbeszerzési tanácsadó akkreditálása

Érintőlegesen említettem már, hogy létezik felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadó, rövidítve a faksz. EUs és olyan állami pályázatok esetén köteles alkalmazni, melyek keretösszege meghaladja a negyven millió forintot. Az akkreditálás annyit tesz, hogy az állami elektronikus közbeszerzési rendszerbe bejegyezték. Ez persze egyszerűbben hangzik, mint amilyen, számos feltételnek kell leget tenni és természetesen, mint mindennek, ennek is díja van. Viszont biztosítja az  ügyfél számára a közbeszerzési tanácsadó lekereshetőségét.