Kell egy hűtőautó? Nem probléma!

A hűtőautó problematika

Napjainkban számos olyan árucikk létezik, ami romlandó, állagának és minőségének megőrzésére elengedhetetlen, hogy hűtve tároljuk. Ettől függetlenül ezeket ugyanúgy szállítani szükséges, ráadásul nem kis távolságokra, sőt, akár a tengeren át hajón, repülőn. A fuvarozásra nemzetközi vállalatok épültek rá, így kellő háttérrel rendelkeztek ahhoz, hogy megoldást találjanak a problémára. Elvégre nem lehet mindig mindent helyben gyártani, csak, hogy ne kelljen szállítani. Ennek a problémának a kisebbik mása, amikor helyben kell elszállítani gyorsan romló árut. Ilyen esetekben jön jól egy hűtőautó.

A hűtőautó karbantartása viszont költségekkel jár. Egy gépjárművet fenntartani alapból engedélyeket, ellenőrzéseket ír elő, adófizetést, egy szállítmányozásban résztvevő speciális járművet meg pláne. A nagy cégeknek, akiknek ez a profiljuk, természetesen nem okoz gondot a flottájukat kiegészíteni egy hűtőkocsival, de azoknak, akiknek csak alkalmanként van szükségük rá, már nem érné meg folyamatosan fenntartani egyet. Ilyenkor jön képbe az autóbérlő szalon, ha kiegészíti szolgáltatását hűtőautókkal is.

Ki mindenkinek kellhet hűtőautó?

Nem is gondolnánk, hogy a piacon ki mindenki szorul rá, hogy hűtőautót béreljen! Az szinte magától értetődő, hogy az élelmiszeripar sok termékét szükséges hűtőkocsiban szállítani. A tejtermékeket, húsokat mindenképpen. Ha csak a telephelyről a hűtőpultig akarjuk eljuttatni az árut, már akkor is hűtenünk kell. Ugyanez lehet igaz különféle üzletek beszállítóinál, gondoljunk, mondjuk a helyi ABC-re, ahol tejeket, joghurtokat árulnak, de esetleg még egy hentes pultjuk is akad.

Az élelmiszeripari beszállítások mellett ott vannak még a rendezvények is. Bizonyos helyszíneken készételt helyben nem vagy csak nagyon nagy költségek árán, mondjuk, kitelepített konyával lehetne megoldani, így sokkal ésszerűbb, ha korábban megfőznek egy üzemi konyhán és azt szállítják a helyszínre, ahol már csak melegíteni kell. Oda azonban el kell juttatni az ételeket anélkül, hogy megromlanának, amit ismételten hűtőautó segítségével tudunk csak megoldani.

Meglepődnénk, de a gyógyszeriparban is számos olyan termék akad, amiket hűtve kell tárolni. Nem csak fecskendőkre, krémekre vonatkozik ez, de számos olyan kapszula és pirula is akad, amelyeknek a tárolása csak megadott hőmérsékletek között megengedett. Ez persze telente nem jelent különösebb problémát, de gondoljunk csak a nyári harmincöt fokos melegekre, ráadásul az autópályán egy fém fedte trélerben. A hűtőautó ilyenkor nem kell fagypont alatt tartsa a készleteket, de némi hűtés nélkül nem tartható az előírt szobahőmérséklet.

A hűtőautó bérlés

Mint említettem, vannak, akiknek tökéletesen megfelel, ha flottát tartanak fenn, amelynek része néhány hűtőautó is. Egy létező flotta mellett értelemszerűen van valaki, aki ügyel az adóra, műszakiztatásra, karbantartása, autópályamatricákra, és nem különösebb teher, hogy most egy vagy kettővel több autóról van szó. Ott azonban ahol alapvetően nem kell rendszeresen hűtőkocsit fenntartani, nem feltétlenül éri meg megvenni egyet, csak a pénzt viszi.

Amikor tehát csak ritkán van szükségünk rá, érdemes inkább bérelni egyet egy megbízható szalontól, mint a http://www.hatarauto.hu/hutoauto/. Budapest környékén számos hűtőautó bérlés lehetőség adott, nem kell amiatt aggódnunk, hogy az orrunk elől viszik el az utolsót, ha nem tartunk fenn saját kocsit. Vidéken ez már nehezebb, de ilyenkor is megoldhatjuk a helyzetet, ha leszerződünk az adott autóbérlővel előre.

Hűtőautó bérlésnél ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelnünk szinte, mint hagyományos kocsibérlésnél. Legyen meg minden engedély, műszaki. Ha szükséges, jelezzük előre autópálya matrica igényünket, lehet, hogy elintézik, lehet, hogy nekünk kell, de ne induljunk ki abból, hogy biztosan elintézte már valaki. Kellemetlen meglepetést tud okozni, ha jön a bírság és ezt a bérbeadó keményen ki fogja nekünk számlázni.

A hűtőautó bérlés díja természetesen magasabb, mint egy személyautóé, de alapvetően hasonló a konstrukció. Napidíj van, aminél az átadás időpontját keményen tartani kell, ha nem akarunk átcsúszni a következő megkezdett napba. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy mennyi benzin van a tankban és ugyanúgy is hozzuk vissza, különben azt is kiszámlázhatják. Ha hosszabb távra veszsük bérbe, mindenképpen érdemes több sofőrre engedélyeztetni a hűtőautót, hogy tudják váltani egymást.

Hűtőautó a gyakorlatban

Bizonyára találkoztunk már vállalkozókkal, akik a kertvárost járva kínálnak fagyasztott árut eladásra. Nyaranta értelemszerűen a fagylalt fogy jobban, de a mirelit áruknak előrefagyasztott pékárunak mindig keletje van. Ezek az emberek általában a saját hűtőautó kocsijukkal dolgoznak, de bizonyos esetekben egy nagyobb láncolat bocsát egyet a rendelkezésükre. Ennek annyi előnye van a vállalkozó számára, hogy biztosan kap cserejárművet, ha a sajátja meghibásodna.

Máskülönben a hűtőautó eseti használatakor akár sofőrt is kérhetünk a kocsihoz. A legtöbb hűtőkocsihoz ugyan nem szükséges külön jogosítvány, még B kategóriással elvezethetők. A modernebb verziók hűtése megfelelő feszültségű tápegységről is ellátható, ennek előnye, hogy nem kell a motort járatni feltétlenül ahhoz, hogy hűtve maradjon az áru.