A kandalló modern környezetben is csodás

A kandalló története

Évezredekkel ezelőtt, amikor az ember még barlangban vagy sátorban éldegélt, ugyanúgy vágyott a melegre, egy helyre, ahol megszárítkozhat, avagy süthet, főzhet. A tűzterek is ekkortájt alakultak ki. Ezek kezdetben nyitottak voltak, ezért is jellemző a nomád sátrakra, hogy a tetejük lyukas, hogy a füstnek legyen hol távoznia. Ez a tűz nagy kincs volt, mindig őrizte és táplálta valaki, nehogy kialudjon. A megoldás azonban visszatekintve igen pazarló. A civilizációk fejlődésével hamar rájöttek, hogy a tűztér körbeépítése védi is a fészket és kevesebb tüzelővel ugyanazt az égést elő lehet idézni. A füstöt kéménybe terelték és ezzel létre is jött az első nyitott égésterű kandalló.

A kandalló mellett hamar felbukkant a kályha is, és egyre jobb és kifinomultabb rendszereket alkotott az ember a hő eloszlatására is. Ki ne járt volna anno osztálykirándulás alkalmával skanzenban? Ott is kiválóan megfigyelhető, hogy a parasztház kemencéje nem egy szobára korlátozódik, hanem minimum kettő három légtérbe lóg bele és így az egész házat képes melegen tartani. Ennél persze a padlófűtés és a radiátor rendszere jóval kifinomultabb, de kezdetben ez is tökéletesen megtette.

Kandalló vásárlás

Hiába terjedtek el napjainkra olyan korszerű és energiahatékony fűtésrendszerek, mint a radiátor, a padlófőtés, a tűz látványa, a ropogó fa hangjai a mai napig otthonossá varázsolnak bármilyen kihalt házat és romantikus hangulatot adnak minden térnek. A modern kandalló már nem feltétlenül kell mesterember keze által összerakott, egyedi munka legyen. A boltokban – igaz, borsos áron – de a tűzteret bárki megveheti és szakember segítségével a beüzemeléskor csatlakoztathatja a kémény kivezetéshez. Ennyi volna csupán?

Ennél azért érdemes jobban körülnézni, hiszen egy drága berendezésről van szó, ami alkalmasint műszaki funkciót is ellát otthonunkban. Fontos kérdés például, hogy milyen legyen az alapanyag? A lemez tűzterek igen széles választékot nyújtanak, ha méretről és formáról van szó. A modern design kandalló fajták szinte kivétel nélkül lemezesek. A lemezek maguk persze nem bírják az extrém hőingadozásokat, ezért mondhatni csak a keretet adják, belülről más elemek biztosítják a szigetelést. Ezeket ugyan olykor olykor cserélni kell, de a lemezkivitelezésnek hála ez sokkal egyszerűbb művelet, mint az öntvény társaiknál.

Az öntvény kandalló a lemezesnél megbízhatóbb, ugyanakkor drágább is és kevésbé rugalmas a kialakítása. Egyenletesebben adja le a hőt, gyorsabban átmelegszik és rendeltetésszerű használat mellett sokáig áll majd a család szolgálatában.

Vízteres kandalló

Vásárlás előtt érdemes még azt is mérlegelni, hogy mire akarjuk használni? Persze sokszor a kályha, kandalló csak hangulati elem, ami működése folytán ad némi hőt, de igazából nem elsődlegesen felel a fűtésért. Nyaralókban, ahol csak ritkán kell pár órára távol tartani a hajnali hideget, tökéletesen alkalmas egymagában is egy kis design darab. Télen azonban, ha fagypont alá zuhan a hőmérséklet ugyanez a kis kályha csak arra lesz jó, hogy koré telepedve megmelengethessük a kezünket.

Ellenben van lehetőség a kandalló melegét hasznosítani azon felül, hogy a körülötte kavargó levegőt közvetve felfűti. A vízteres verzió ennél valamivel többet tud és sokat lopott a kazán eszköztárából. Gyakorlatilag a vízterének köszönhetően az égés melegének egy részét a víz felmelegítésére tudjuk fordítani. Ezt a fűtővizet pedig ráköthetjük az eleve meglévő fűtésrendszerre.

Előnye, hogy a fatüzelés az egyik legolcsóbb energiaforrásunk és függetleníthetjük magunkat általa más energiaszolgáltatóktól. Emellett komfortosabb is, mivel egyenletesebben az egész házat fűti fel. Meglepő ugyan, de a fa eltüzelése még viszonylag környezetbarát, nagyjából annyi szén monoxid képződik ilyenkor, mintha a fa elkorhadna. Emellett a vízteres kandalló ugyanúgy kiegészíthető, mint egy kazán, legyen ez akár napkollektor, akár egy biztonsági, kis teljesítményű kazán.

Ez mind szép és jó, de sose feledjük el, hogy a kandalló tűzét táplálni kell. Ez egy bizonyos szintű kényelmetlenségi faktor, a központi fűtéssel ellentétben nem programozható be, hogy mire hazaérjünk, megrakja magát. Ahhoz képest, ha csak egy szemet gyönyörködtető, kellemes tűzteret akarunk, az, hogy fűtésre is használjuk, többletberuházással jár, és gyakoribb karbantartást is igényel. A víztereshez emellett feltétlenül kell áram, hogy a fűtővizet keringtesse is valami.

Kandalló építés

Igen romantikus gondolat, hogy az ember saját két kezével építse meg otthonában a kandalló egészét. Ez nem is lehetetlen vállalkozás, viszont hosszadalmas és nem kevés idő és energia befektetést igényel. A megépítését különféle rendeletek szabályozzák, illetve a tervezésnek is meg kell hajolnia bizonyos fizikai törvények előtt. A szabályok mellett pedig nem szabad megfeledkezni róla, hogy a kandalló veszélyes üzem, ha meggondolatlanul, vagy kellő hozzáértés nélkül vágunk bele. Mint minden építés, kőműves vagy ácsmunka, türelmet, gondos tervezést és precíz kivitelezést kíván attól, aki rászánja magát. Előzetes tájékozódásként érdemes az emlegetett építési szabályoknak utánaolvasni.